Románia költő madarainak atlasza 2017-ben

A Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület (BirdLife Románia) a tavaly tavasszal indította a „Románia költő madarainak atlasza” programot. Egy év leforgása alatt 58 önkéntes megfigyelő 229 darab 10x10 kilométeres négyzetben végzett megfigyeléseket az atlasz módszert alkalmazva. Ezeken kívül összesítettük a 2006 óta gyűjtött arhív adatokat is, melyek egyaránt tartalmazták számos önkéntes adatközlő saját megfigyeléseit, valamint több szervezet helyi és országos szintű felméréseit és monitoring programjait. Köszönjük minden hozzájáruló személy és szervezet segítségét!

Az előzetes eredményeket az http://atlaspasari.ro/hu/rezultate honlapon mutatjuk be. Itt az ország minden 10x10 kilométeres négyzetében megtekinthető az észlelt költőfajok listája.

Bár a legtöbb négyzetből vannak adataink, a négyzetek legnagyobb része gyengén lefedett és így az észlelt fajok száma nagyon alacsony. A gyakrabban látogatott négyzetekből is hiányoznak általában a konkrét fészkelésre vonatkozó megfigyelések. Emiatt úgy határoztunk, hogy az adatgyűjtést meghosszabbítjuk 2017-ben is.

Hogy segíthet? Egyszerű:

  • válasszon egy adathiányos 10x10 km-es négyzetet a http://atlaspasari.ro/harta honlapon és próbáljon minél több fészkelő fajt megfigyelni benne! Látogassa meg minél többször a négyzetet különböző időszakokban, készítsen minél több teljes fajlistát és rögzítse a költési kódokat!
  • végezzen megfigyeléseket az országban bárhol. Javasoljuk ebben az esetben is a teljes listák készítését és költési kódok használatát!
  • ha még nem tette meg, küldje el régi megfigyeléseit a 2006-2016 közötti időszakból.

A módszert részletesen a www.atlaspasari.ro honlapon találják. Az adatok beküldésének határideje 2017 július 20.

Jelentkezzenek a atlaspasari@gmail.com e-mail címen!

A programmal kapcsolatos részletes információkat, újdonságokat, előzetes eredményeket és letölthető dokumentumokat a www.atlaspasari.ro honlapon vagy a @atlaspasari Facebook oldalon találják.

Ez az Atlasz az Önök adatain alapszik! Minden madárbarát és természetszerető hozzájárulása fontos.


Atlasul păsărilor cuibăritoare din România
Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română